از قدیم الیام ماساژ کودکان و نوزادان رواج داشته و پزشکان برای رشد و شادابی کودک توصیه میکردند. چرا که ماساژ، محرک سیستم ایمنی بدن است و برای گردش خون مفید است و همچنین باعث ارتباط بهتر شما با کودکتان میشود.
فواید ماساژ نوزادان
ماساژ نوزاد فواید و مزایای زیادی برای نوزاد دارد، که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رفع مشکلات معده نوزاد
- تقویت ماهیچهها
- آرام کردن نوزاد هنگام بیقراری
- خواب راحت نوزاد
زمان ماساژ و روغن مناسب ماساژ نوزادان
در بسیاری از فرهنگها ماساژ کودکان را صبحها و یا قبل از حمام، انجام میدهند. اما واقعیت این است که ماساژ زمان مشخصی ندارد. تنها نکتهای که در مورد زمان ماساژ نوزادان باید در نظر گرفت این است که، از ماساژ کودک بعد از غذا خوردن و زمانی که ناراحت و اخمو است خودداری کنید.
برای ماساژ کودکان استفاده از روغن خاصی لازم نیست و میتوان ماساژ را بدون استفاده از هیچ روغنی انجام داد. اما اگر قصد استفاده از روغنهای گیاهی را دارید میتوان از روغن زیتون و یا روغن آفتابگردان استفاده کنید. این روغنها حاوی ویتامین و اسیدهای چرب هستند و برای پوست مفید است.
برای استفاده باید روغن را ابتدا روی پوست بریزید و درجهت رویش مو ماساژ دهید تا از مسدود شدن منافذ پوست جلوگیری شود.
نکته ای که قبل از استفاده از روغن باید در نظر گرفت این است که حتما روغن را روی قسمتی از بازو نوزاد تست کنید که ایجاد حساسیت برای کودک نکند. و مورد دیگر این که در استفاده از روغن های گیاهی زیاده روی نکنید در هر بار ماساژ، از آنها استفاده نکنید.
پیشنهاد ما به شما: آشنایی با پارافین تراپی و فواید و مضرات آن
آموزش صحیح ماساژ نوزادان
پارچه ای نرمی را روی زمین پهن کنید و کودک را روی آن قرار دهید و شروع به ماساژ دلبند خود کنید. مسیر صحیح ماساژ کودک، از نوک پا تا سر میباشد.
ماساژ پا نوزادان
ماساژ را از پای کودک به آرامی اما محکم ( منظور از محکم این است که دست را طوری روی بدن نوزاد حرکت دهید که احساس قلقلک نکند) شروع کنید.
کف پای کودک را بهکمک دو شست خود از پاشنه تا نوک انگشتان ماساژ بدهید.
پای کودک را با دو دست بگیرید. طوری دو دست خود را در دو جهت دایرهای مخالف هم دور پای کودک بچرخانید که گویی میخواهید مثلا یک حوله را بچلانید، اما این کار باید در نهایت آرامی و دقت انجام شود.
پاهای نوزاد را با دستان خود طوری ماساژ بدهید که انگار در حال رُل کردن خمیر هستید.
ماساژ شکم کودک
هرگز شکم کودک را اگر پر است ماساژ ندهید یا اگر هنگام ماساژ کودک خود را جمع کرد از ادامه ماساژ صرف نظر کنید، ماساژ شکم باید با یک دست و در جهت عقربههای ساعت باشد.
انگشتانتان را در جهت عقربههای ساعت دور ناف کودک بچرخانید.
ران و پاهای کودک را در دست نگه دارید و بهآرامی پاهای نوزاد را به سمت شکمش جمع کنید. ناحیهی کفل نوزاد را چند بار به سمت راست بچرخانید. این کار به دفع گاز معده کمک میکند.
ماساژ پشت نوزاد
کودک را به روی شکم بخوابانید.از ناحیهی گردن تا باسن، با دستها پشت کودک را ماساژ بدهید و دستها را بالا و پایین بیاورید.
با یک دست، باسن کودک را نگه دارید و با دست دیگر از سمت گردن تا باسن را ماساژ بدهید.
با نوک انگشتان خود قسمت پایین ستون فقرات نوزاد را بهشکل دایرهای با یک دست و قسمت بالای ستون فقرات را با نوک انگشتان دست دیگر ماساژ بدهید.
از فشردن ستون فقرات بپرهیزید.
ماساژ دست و شانه نوزاد
شانههای نوزاد را با حرکات دایرهای سرانگشتان ماساژ بدهید.
با یک دست، مچ نوزاد را بگیرید و دست دیگرتان را دور بازوی کودک حلقه کنید و از بالای شانه تا پایین مچ، دست خود را بالا و پایین ببرید.
بازوی کودک را با دو دست بگیرید، دو دست خود را در دو جهت دایرهای مخالف هم، دور بازوی کودک بچرخانید.
کف دستانش را ماساژ بدهید. با انگشت شست خود از قسمت پایین کف دستش به سمت انگشتانش را بهآرامی ماساژ بدهید.
ماساژ صورت
صورت، گونهها و پیشانی کودک را با انگشت وسط ماساژ دهید طوری که ماساژ به سمت بیرون باشد.
مدت زمان ماساژ نوزادان
بسته به اینکه خلقوخوی نوزاد چه چیزی میطلبد، شما میتوانید کار ماساژ را از ۱۰ تا ۳۰ دقیقه ادامه بدهید.
در انتها به این نکته توجه داشته باشید که، لازم نیست در هر بار ماساژ دادن، تمام بدن کودک را ماساژ بدهید. ببینید که کودک چه میخواهد و چه عکسالعملی دارد. گاهیاوقات، تنها ماساژ پاها و ران کافی است.